Roekenbeschermingsplan

Roeken zijn sociaal levende, intelligente vogels die graag in de omgeving van mensen kolonies vormen. In enkele gevallen leidt dit tot overlast voor de omgeving. Soms is deze overlast zo groot dat ingrijpen wenselijk is.

Gaat men vervolgens ingrijpen dan blijkt dat de roek een absolute bescherming geniet binnen de Flora- en Fauna wetgeving. Niet alleen de vogel is beschermd maar ook de nesten zijn het gehele jaar rond beschermd. Door het opstellen van een roekenbeschermingsplan kan ontheffing worden verkregen van de flora en faunawet zodat er ingegrepen kan worden.

Het opstellen van een roekenbeschermingsplan is secuur werk en vergt de nodige tijd. Voor het ingrijpen binnen de bebouwde kan met het roekenbeschermingsplan ontheffing worden aangevraagd bij het ministerie van landbouw. De beoordeling van de aanvraag neemt op dit moment 16 ! weken in beslag. Zijn er vragen of onduidelijkheden dan duurt de beoordeling langer. Een ontheffing wordt uitsluitend verleend bij overmatige overlast. Deze overmatige overlast moet worden aangetoond. Dit is een van de problemen die zich voordoen bij het aanvragen van een ontheffing.

Na het verlenen van een ontheffing gaat het pas goed beginnen. Het verhuizen van roeken is een langdurig proces dat vaak meerdere jaren in beslag neemt. Het plan wordt daarom opgesteld voor een periode van vijf jaren. Dit is gelijk aan de periode waarvoor de ontheffing wordt verleend.

Voor meer informatie over het (laten) opstellen van een roekenbeschermingsplan kunt u contact met ons opnemen. U kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u kunt ons bellen op: 0314-642221