Fruitteelt
In 2009 heeft een eerste veldproef plaatsgevonden bij vijf fruitteeltbedrijven in de Betuwe.De test is uitgevoerd door het SOVON in opdracht van het Faunafonds.
Op basis van de destijds gehaalde resultaten is in 2010 gestart met een twee jarige test. Opnieuw uitgevoerd door het SOVON in opdracht van het Faunafonds. Dit keer bij 20 fruitteelt bedrijven, 10 in de Betuwe en 10 in Zeeland. Vooral het effect op de zogenaamde 'kleine' pik is onderzocht. Het onderzoek is geëvalueerd en vrijgegeven door het Faunafonds.
De titel van het rapport: Van den Bremer, L. & C. Hallmann 2012 Preventie van vogelschade bij fruitbedrijven: Veldtoets met de Firefly bakenkaart op bedrijven met Conference peren. SOVON-onderzoeksrapport 2011/19, Nijmegen.
.In 2014 heeft het CLM een vergelijkende studie gedaan naar alle op dit moment beschikbare vogelwerende producten. De FireFly bakenkaart is in deze vergelijking met stip op de eerste plaats geëindigd. De titel van het rapport is: Inventarisatie en beoordeling van vogelwerende maartegelen in de perenteelt CLM 847-2014.
Beide rapporten zijn op verzoek verkrijgbaar. Stuur hiervoor even een mail naar
Belangrijk nieuws!
In 2012 is een twee jarig onderzoek naar de werking van de Firefly bakenkaart afgerond en gepubliceerd. Het onderzoek in opdracht van het Faunafonds is uitgevoerd door SOVON vogelonderzoek Nederland. Tijdens het onderzoek is een reductie van de schade met 50% vastgesteld. Hiermee zijn de Firefly bakenkaarten het eerste middel dat aantoonbare reductie van schade veroorzaakt door zangvogels in de conferenceteelt veroorzaakt.
De titel van het rapport is: Van den Bremer, L. & C. Hallmann 2012 Preventie van vogelschade bij fruitbedrijven: Veldtoets met de Firefly bakenkaart op bedrijven met Conference peren. SOVON-onderzoeksrapport 2011/19, Nijmegen.
Het rapport is ook verkrijgbaar via ons bedrijf door het toezenden van een verzoek via het contact formulier.
In een door CLM uitgevoerde studie naar de effectiviteit van werende middelen is de FireFly bakenkaart als eerste geëindigd. De titel van het rapport is: Inventarisatie en beoordeling van vogelwerende maatregelen in perenteelt Maks van den Bosch (stagiair),Henk Kloen, Joost Lommen © Februari 2014 CLM Onderzoek en Advies, CLM 847-2014.
Het onderzoek versterkt ons opnieuw in het vertrouwen in de werking van de Firefly bakenkaarten.
Enkele aanwijzing voor plaatsing van FireFly bakenkaarten.
De normale verdeling voor de FireFly bakenkaart is 45 stuks per hectare. Dit komt neer op een onderlinge afstand van 15 meter.
De meeste vogelschade treedt op langs randen waarin vogels kunnen schuilen. Dit zijn bijvoorbeeld windsingels, tuinen, bossen, randen met struiken, lanen met bomen. Houdt rekening met deze locaties waar vogels kunnen schuilen als u de FireFly ophangt.
Door de kaarten aan deze zijde te concentreren wordt de schade het meest effectief bestreden. Let op!Dit kan anders zijn. Bijvoorbeeld door een zoetere vrucht (andere soort) in het midden van het perceel. Soms moet u een beetje experimenteren om de juiste positie te vinden . De Snapfast klem maakt dat het herpositioneren van de FireFly bakenkaart eenvoudig en snel kan worden uitgevoerd. Verdiep u daarom is de schade veroorzakende vogelsoort en kijk waar deze de voorkeur voor heeft. Pas hier de positie van de FireFly bakenkaarten op aan.
De kaarten moeten boven het gewas worden opgehangen. De werking is vanaf de hoogte van de kaart tot 7 meter onder de FireFly bakenkaart. Vogels die boven de kaarten vliegen hebben vrijwel geen hinder van de FireFly bakenkaart.
Daarnaast moet de FireFly in de zon en de wind hangen voor een optimaal effect.
Plaats de kaarten kort voordat de schade wordt verwacht en verwijder de kaarten op het moment dat het gewas geoogst is of dat het gewas niet meer kwetsbaar is. Laat u de kaarten het jaarrond hangen dan is de kans op gewenning groot.
Plaats de kaarten zo dat u bij uw normale bedrijfsvoering geen hinder ondervindt van de aanwezige FireFly bakenkaarten.
De kaarten zijn bij elk gewas inzetbaar.
Heeft u meer informatie nodig neem dan contact met ons op.