Hoe werkt de FireFly bakenkaart nu eigenlijk?

De bakenkaart is aan de bovenzijde voorzien van twee retro reflecterende stickers. Dit materiaal reflecteert daglicht en UV licht. Vogels kunnen beide soorten licht waarnemen. De speciale stickers reflecteren niet alleen het licht maar verspreiden het ook. Hierdoor ontstaat een sprankelend effect dat op 250 meter afstand nog zichtbaar is. De vogels worden door de reflectie en de beweging allert gemaakt op gevaarlijke situaties en kunnen tijdig een andere richting kiezen.

Doordat ook het UV licht wordt gereflecteerd werkt de FireFly bakenkaart ook onder bewolkte en mistige omstandigheden. UV licht dringt ongehinderd door bewolking en mist heen. Ook onder deze voor mensen sombere condities worden vogels geattendeerd op een aankomend gevaar.

Aan de onderzijde van de kaart zijn twee fluorescente stickers bevestigd. Deze lichten in de nacht op en zenden gedurende de nacht zichtbaar en UV licht uit. Hierdoor zien de vogels het aankomende gevaar ook gedurende de nacht. De combinatie van dag- en nachtreflectie maakt de FireFly 24 uur per dagvogels attendeert op aankomend gevaar.

De FireFly is ontwikkeld op basis van onderzoekresultaten van de Cornell University, Ithaca, New York, U.S.A dat aantoont dat vogels zicht hebben in twee verschillende golflengten gebieden. Zowel in het zichtbare 560 nm gebied als in het 360 nm UV gebied. De FireFly past deze beide golflengtegebieden toe. De rotatie geeft nog een extra dimensie aan de effectiviteit van de FireFly waardoor de bakenkaart nog beter opvalt.

  • Foreest Groen Consult BV
  • Van Pallandtlaan 10
  • 6998 AW Laag-Keppel
  • Nederland
  • 0314 642221
  • info@vogelwering.eu